Мобільний додаток Авторадіо Написати у студію

ВІДТЕПЕР АВТОРАДІО ЛУНАЄ У МІСТАХ • СУМИ - 99.4 FM та ЗАПОРІЖЖЯ - 107.0 FM. Вітаємо!

АВТОГАЗ ДЛЯ УКРАЇНЦІВ ЗДОРОЖЧАЄ: НАЗВАНО ПРИЧИНУ

Кабінет міністрів заборонив постачати на український ринок пальне невизначеного походження.

Про це повідомив заступник міністра енергетики України Микола Колісник у Facebook: “Попри чисельні санкції, заборони та ембарго паливо російського походження, нафта, нафтопродукти потрапляли в країни ЄС, Туреччину інші країни, а звідти і на наш ринок як ресурс невизначеного походження”.

Попри чисельні санкції, заборони та ембарго паливо російського походження, нафта, нафтопродукти потрапляли в країни ЄС, Туреччину інші країни, а звідти й на наш ринок як ресурс невизначеного походження. За даними учасників ринку такий ресурс реалізується з дисконтом, що робить економічно невигідними альтернативні маршрути постачання ресурсу неросійського походження, які ринок активно вибудовував долаючи дефіцит минулого року. Агресор запроваджує перехресне субсидування для експортної експансії ринків ЄС для подальших шантажів. Це спричиняє значний ризик дестабілізації паливного ринку.

Кабінет Міністрів України доповнив Постанову N1147 з метою заблокувати потрапляння російського палива, нафти та нафтопродуктів в Україну – після консультацій з учасниками ринку та активної взаємодії Міністерство економіки, Міністерства енергетики та Держмитслужби.

-    Заборона стосуватиметься таких видів товарів:

-    нафта й нафтопродукти, одержані з бітумінозних порід (мінералів), сирі

-    нафта і нафтопродукти, одержані з бітумінозних порід (мінералів), крім сирих

-    продукти, з вмістом 70 мас.% нафти чи нафтопродуктів, одержаних з бітумінозних порід (мінералів)

-    відпрацьовані нафтопродукти

-    гази нафтові й інші вуглеводні в газоподібному стані

-    альтернативне паливо

-    біодизель та його суміші

Тепер митні органи при здійсненні оформлення нафтопродуктів вимагатимуть сертифікат про країну походження пального. В Україну зможуть потрапити лише ті нафтопродукти, що мають документи від завода-виробника.

Як зазначив гендиректор “Укрнафти” Сергій Корецький, російський автогаз почав з’являтися в Україні з осені 2022 року під виглядом продукції з Польщі, Литви та Латвії. Водночас російський дизель за документами прямував з Албанії, Єгипту, Марокко, Тунісу, Алжиру, Туреччини, Індії. Утім, не в усіх цих країнах взагалі є нафтопереробка. “Це було дешево, тому деякі трейдери закривали очі на співпрацю з ворогом. Відтепер лазівки закриті”, – наголосив він.