Мобільний додаток Авторадіо Написати у студію

ВІДТЕПЕР АВТОРАДІО ЛУНАЄ У МІСТАХ • СУМИ - 99.4 FM та ЗАПОРІЖЖЯ - 107.0 FM. Вітаємо!

Майже як літаки: в автомобілях будуть встановлювати чорні скриньки

Починючи з липня 2024 року, всі автомобілі, випущені в Європі, будуть обладнані чорними скриньками. У разі ДТП це допоможе встановити її точну причину.

«Реєстратор даних про події» (Event Data Recorder – EDR) буде стандартною функцією. Але з'явиться не у всіх автомобілях – тільки в тих, які перевозять велику кількість людей або важкі вантажі. Чорні скриньки встановлюватимуть у авто класу М1, в яких, крім водія, може бути до восьми пасажирських місць. А також у пікапи та фургони класу N1 – масою не більше 3500 кг.

Пристрій не буде записувати кожен крок водія – тільки 5 секунд до зіткнення та 0,3 секунди після. Також він має зберігати й інші важливі дані: марку та модель авто, швидкість, з яким воно їхало, положення та нахил автомобіля на дорозі, гальмування, реакцію вбудованих систем безпеки.

Самописець вбудований у блок управління подушками безпеки. Активується він автоматично – в момент, коли спрацьовують подушки безпеки та натягувачі ременів безпеки. І він не може бути відключений.

Записана чорною скринькою інформація буде корисною не тільки правоохоронцям для  встановлення точних причин аварії. Так само вона необхідна і виробникам транспортних засобів, оскільки допоможе зрозуміти, які слабкі місця є в кожної моделі авто.

До речі, чорні скриньки насправді не чорного кольору, а помаранчевого – його простіше знайти посеред уламків. Уперше їх почали використовувати в літаках

у 60-х роках минулого сторіччя.