Мобільний додаток Авторадіо Написати у студію

ВІДТЕПЕР АВТОРАДІО ЛУНАЄ У МІСТАХ • СУМИ - 99.4 FM та ЗАПОРІЖЖЯ - 107.0 FM. Вітаємо!

ПАМ’ЯТКА ВОДІЮ: КОЛИ ПОТРІБНО ВМИКАТИ ПОКАЖЧИК ПОВОРОТУ, А КОЛИ НІ


Повторювати Правила дорожнього руху корисно усім, як досвідченим водіям, так і початківцям.

Про це нагадує Патрульна поліція Києва. Відповідно до п. 9.2 правил дорожнього руху України водій повинен подавати сигнали світловими покажчиками повороту відповідного напрямку перед початком руху, зупинкою і перед перестроюванням, поворотом або розворотом.

Далі водієві потрібно з’ясувати: попереду вигин головної дороги з примиканням другорядної чи У-подібне перехрестя. Це і має значення для того, щоб зрозуміти: здійснює він маневр, продовжуючи рух головною дорогою, або з’їжджає з неї.

Ситуація 1 Водій бачить поєднання знаків, як на малюнку 1.

✅ Водій збирається рухатися головною дорогою, отже буде здійснювати на перехресті маневр правого або лівого повороту. Тому попередити про це інших водіїв необхідно.

❌ Якщо потрібно рухатися прямо (з’їхати прямо на другорядну дорогу), то подавати сигнал світловим покажчиком повороту не треба.

Ситуація 2 Водій бачить поєднання знаків, як на малюнку 2.

✅ Якщо водій буде рухатися головною дорогою, йому потрібно подавати сигнал правим покажчиком повороту, оскільки він здійснюватиме маневр правого повороту (і це не залежить від кута примикання доріг).

❌ Якщо йому потрібно з’їхати на другорядну, тобто рухатися прямо — покажчик повороту не чіпати.

Ситуація 3 Водій на шляху зустрів поєднання знаків, як на малюнку 3.

На знаку вказано вигин дороги. Це перехрестя зі складною конфігурацією. Таблички перед цим перехрестям могло і не бути. Її встановили, щоб водії могли заздалегідь знати, що головна дорога з вигином.

❌ В цьому випадку, продовжуючи рух головною дорогою, подавати сигнал світловим покажчиком повороту не треба.

✅ Але якщо водій збирається з’їхати на другорядну дорогу, то буде здійснювати маневр лівого повороту і підʼїжджаючи до перехрестя необхідно про це сигналізувати.