Мобільний додаток Авторадіо Написати у студію

• КИЇВ - 107.4 FM • ЖИТОМИР - 107.3 FM •ДНІПРО - 92.9 FM • КРИВИЙ РІГ - 103.2 FM • МИКОЛАЇВ - 106.4 FM • ОДЕСА - 102.2 FM • КРЕМЕНЧУК 102.1 FM • ХАРКІВ - 90.4 FM • ЧЕРКАСИ - 101.6 FM • КРОПИВНИЦЬКИЙ - 102.6 FM • РЕКЛАМА НА АВТОРАДІО - 0 800 332 708 •

ROXOLANA підняла український прапор на відкритті Дня визволення у Нідерландах

 І подякувала прем’єр-міністру Марку Рютте за підтримку України 

Українська співачка та сонграйтерка ROXOLANA разом із найвідомішою співачкою Нідерландів Froukje (Фрауке) відкрила фестиваль до Дня визволення. Це щорічне свято, яке відзначається у Нідерландах 5 травня на честь визволення країни від нацистських окупантів у 1945 році. Під час святкувань протягом дня в Нідерландах проводиться 14 фестивалів. ROXOLANA виступила на трьох із них – в Зволле, Гаазі та Гарлемі.   

Відкриття фестивального марафону до Дня визволення почалось у місті Зволле. Першим на сцену фестивалю вийшов прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте, щоб запалити вогонь свободи, а потім Froukje і ROXOLANA виконали спільну пісню, яка складається з двох найпопулярніших пісень обох співачок. Дівчата підняли український прапор, а ROXOLANA зі сцени подякувала жителям Нідерландів за підтримку українців.


Перед виступом українська виконавиця особисто познайомилась з прем'єр-міністром Марком Рютте. Знайомство відбулось на ток-шоу, під час якого у національному ефірі було показано документальний фільм про ROXOLANA. Ініціаторкою його створення стала Froukje, яка цього року є амбасадоркою свободи Дня визволення. За словами нідерландської співачки, спершу їй запропонували зняти проєкт про бабусю, яка застала Другу світову війну. "Я одразу відмовилась від цієї ідеї, адже поки в Європі йде велика війна і просто зараз українці виборюють свою свободу під обстрілами, потрібно говорити про них та їхню боротьбу. Для мене було важливим розповісти нідерландцям про мою ровесницю, яка, як і я, створює популярну музику, проте робить це під час війни", - розповіла артистка. 

За словами команди нідерландської співачки про ROXOLANA вони дізнались завдяки Нацвідбору "Євробачення  2022". Кілька місяців тому Froukje разом з нідерландським ТБ зустрілась з українкою на кордоні Польщі та України. Знімальна група зафільмувала спілкування дівчат та зробила інтерв’ю з кожною з артисток. 

Спілкуючись з прем’єром Нідерландів, який за день до цього зустрічався з президентом Володимиром Зеленським, ROXOLANA подарувала йому значок у вигляді жовто-блакитного серця і подякувала за допомогу: "Музика - це потужний інструмент, проте неможливо захиститись нотами і акордами.  Нам потрібна зброя і літаки-винищувачі,  ми вдячні Нідерландам за цю підтримку". Після перегляду документального фільму під час особистої розмови Марк Рютте висловив українці своє співчуття через загибель звукорежисера внаслідок ракетного обстрілу Вінниці, що стався під час літнього туру співачки.

Одним із найяскравіших виступів цього дня сама ROXOLANA називає свою участь у фестивалі в Гаазі. Нідерландську та українську співачок зустрів особисто мер Гааги Ян ван Занен. А на сцену ROXOLANA та Froukje вийшли разом із військовими льотчиками, які весь день супроводжували амбасадорів Дня свободи на гелікоптерах. 

Також під час перебування в Нідерландах ROXOLANA зустрілася з українцями, які зараз знайшли тимчасовий прихисток в цій країні: “Ми почули стільки історій, разом і поплакали, і посміялись, і поспівали! - розповідає про свої враження співачка. - Харків, Вінниця, Запоріжжя, Рівне, Крим і Київ - зараз українське ком'юніті у Нідерландах досить велике. Діти багатьох українок, які перебувають тут, воюють на передовій, жінки волонтерять, надсилають до госпіталів медикаменти, їжу і одяг, дітки передають малюнки - я побачила, що ці люди серцем і душею щохвилини живуть в унісон з Україною і так само з кожним днем наближають нашу перемогу!”