Мобільний додаток Авторадіо Написати у студію

⚽ РОЗКЛАД ІГОР ЄВРО ДОСТУПНИЙ НА САЙТІ У РОЗДІЛІ ЄВРО 2024 ⚽ ВБОЛІВАЄМО ЗА НАШУ ЗБІРНУ РАЗОМ З АВТОРАДІО ⚽

В Україні стане важче отримати посвідчення водія


Україні можуть зробити більш складними теоретичний та практичний іспити на отримання права керувати транспортними засобами категорій C та D. Головний сервісний центр МВС вивчає досвід Нідерландів у сфері іспитів на отримання посвідчення водія.

Влітку 2023 року представники Головного сервісного центру МВС відвідали Нідерланди. Там вони зустрілися зі своїми колегами з Центрального бюро посвідчень водія (CBR). Згодом відбулася ще одна така зустріч, але вже онлайн. В результаті в Україні з голландського досвіду впровадили безбар’єрність у сфері навчання осіб з інвалідністю та прийняття практичних іспитів.

Тепер, у травні 2024 року, відбулася чергова робоча онлайн-зустріч представників Головного сервісного центру МВС України з їхніми голландськими колегами з CBR. Під час цієї зустрічі голландці розповіли про те, як у них проходять теоретичний та практичний іспити для різних категорій ТЗ.

Так, у Нідерландах тривалість теоретичного іспиту із 60 питань на отримання права керувати ТЗ категорій C (вантажні автомобілі від 7,5 т) та D (автобуси від 16 місць) становить 80 хвилин. Практичний іспит триває 85 хвилин. З них 60 хвилин – у місті та поза містом. Крім того, кандидат має здійснити два спеціальні маневри.

В Україні тривалість теоретичного іспиту із 20 питань на будь-яку категорію ТЗ становить 20 хвилин. На практичний іспит дається від 20 до 60 хвилин.

Не виключено, що в Україні, переймаючи досвід Нідерландів, ускладнять теоретичний та практичний іспити на отримання права керувати ТЗ категорій C та D. У всякому разі, Головний сервісний центр МВС вивчає відповідний досвід Нідерландів.

Нагадаємо, влітку 2023 року МВС почало реформувати сервісні центри та посилило контроль над іспитами на отримання посвідчення водія. Створено так звані хаби, в яких можна скласти теоретичний та практичний іспити на отримання посвідчення водія. Стало менше сервісних центрів МВС, в яких кандидати у водії можуть скласти іспити. Це зробили для того, щоб легше контролювати іспити та знизити до мінімуму корупцію. Можливо, корупція й зменшилася. Але деяким кандидатам у водії тепер треба їхати до іншого міста, щоб скласти іспити.

Оригінал статті за посиланням