Мобільний додаток Авторадіо Написати у студію

ВІДТЕПЕР АВТОРАДІО ЛУНАЄ У МІСТАХ • СУМИ - 99.4 FM та ЗАПОРІЖЖЯ - 107.0 FM. Вітаємо!

Як виїхати з кучугури – 6 прийомів досвідчених водіїв

1.Не буксуйте марно.

Пробуксовка допомагає хіба що під час штурму підйому, коли під колесами тонкий лід: шина розплавить його і зачепиться за асфальт. Так роблять водії фур на слизьких коротких підйомах.

В інших випадках колесо, що обертається, плавить сніг, і він перетворюється на мокрий лід - більш слизьке покриття придумати складно.

Замість буксування на передньопривідному автомобілі краще покрутити кермом. Можливо, у якомусь положенні колеса зачепляться та витягнуть автомобіль. Якщо у машини задній привід, колеса ставте прямо - так опір менше і виїхати простіше.

2. Використовуйте розгойдування.

На автомобілі з "автоматом" доведеться по черзі включати режими D та R. На механіці можна використовувати інший спосіб.

Колеса знаходяться у лунці. Під час руху вперед і назад автомобіль піднімається, намагаючись з неї вибратися. Якщо в цей момент вичавити зчеплення, він відкотиться назад. Таким чином, включаючи та вимикаючи зчеплення, можна змусити автомобіль розгойдуватися. Якщо потрапити до ритму, амплітуда зростатиме – і машина вискочить зі снігового полону.

3. Попросіть допомоги.

Зазвичай двом чоловікам під силу виштовхати зі снігу навіть великий автомобіль. Якщо, звичайно, той не сидить на дні. А щоб помічники не пошкодили кузовні панелі та світлотехніку, опустіть шибки та попросіть їх взятися за стійки – так не тільки безпечніше, але й простіше виштовхувати.

А щоб уникнути цієї ситуації, краще звечора накатати колію, поїздивши вперед і назад. До того ж двигун і трансмісія прогріті та легко переносять навантаження.

4. Возіть лопату.

Тільки не маленьку складну і не велику снігову. Маленькою копати довго та незручно. А снігова в снігу, що злежався, може легко зламатися. Найкраще підійде штикова або совкова лопата (бажано з нержавіючої сталі) з укороченим живцем.

Взимку варто возити невеликий (3-4 кг) мішечок із піском або мармуровою крихтою. Підсипавши вміст під колесо, що буксує (бажано і під друге для вірності), сильно збільшимо шанси на порятунок.

5. Приспустіть шини

При зниженні тиску до 1,0-1,2 бар збільшується площа контакту колеса з поверхнею. Відповідно, підвищується прохідність. Ще більше стравлювати повітря з колеса не варто - є ризик пошкодити шини при їзді.

Але як тільки виберетеся з місць, що важко проходять, відразу підніміть тиск в покришках до рекомендованого. А перед тим, як вирішите спускати шини, обов'язково перевірте працездатність компресора.

Підвищити зчеплення коліс зі слизькою поверхнею допоможе трапік, який підкладають під колесо, що буксує. Замість трапиків можна використовувати килимки з автомобіля і навіть грубу тканину на зразок брезента.

6. Використовуйте спецзасоби.

Зі снігового полону впевнено вивезуть ланцюги на колесах. Але вони мають серйозний недолік. Ланцюги треба встановити до того, як колесо потонуло в снігу. Піднімати машину, що вже застрягла, домкратом проблематично. Крім того, ланцюги займають багато місця у багажнику.

Але є і полегшений (у всіх сенсах) варіант браслети. Їх можна встановити навіть на колесо, що закопалося (у верхній частині). Ефективність нижча, ніж у ланцюгів, проте зручно і швидко.

У такій ситуації достатньо встановити лише по одному браслету на колесо. Але врахуйте, що ривки у трансмісії будуть сильними.

А ручна лебідка допоможе без сторонньої допомоги витягнути автомобіль, навіть якщо він міцно сів на дно. У мегаполісі вона навряд чи стане в нагоді, а от за містом, де дороги чистять рідше і менш ретельно, може здорово врятувати.

Лебідка здатна протягнути автомобіль лише на метр-півтора. Але часом і цього досить, щоб машина продовжила рух своїм ходом. Якщо прихопите ще й довгий трос, що не розтягується, зможете пересуватися (нехай повільно) навіть у глибокому снігу, чіпляючись за придорожні дерева і стовпи.