Мобільний додаток Авторадіо Написати у студію

ВІДТЕПЕР АВТОРАДІО ЛУНАЄ У МІСТАХ • СУМИ - 99.4 FM та ЗАПОРІЖЖЯ - 107.0 FM. Вітаємо!

Яку діагностику потрібно проводити на СТО: підбираємо обладнання

Оскільки зараз автомобілі керується бортовими комп'ютерами, то багато видів поломок неможливо визначити без спеціального обладнання. Деякі його різновиди допоможуть в діагностиці і більш старих моделей, які ще працюють звичним способом.

Різновиди діагностичного обладнання

Відкриваючи автосервіс, необхідно потурбуватися про наявність хоча б основного комплекту. Спеціалісти рекомендують підібрати наступне діагностичне обладнання для авто:

  1. Автосканер. Основне обладнання, яке дозволить зчитати показники бортового комп'ютера та розібратися у наявних неполадках. Ділиться на марочні, дилерські та мультимарочні різновиди .
  2. Газоаналізатор. Апарат дозволяє перевірити склад та токсичність відпрацьованих газів, які виходять з вихлопної труби. На основі цих даних можна зробити висновки про ефективність роботи двигуна та рівень забруднення навколишнього середовища.
  3. Мотор-тестер. Він отримує показники напряму з датчиків і дає повну інформацію про роботу двигуна. Необхідний для збору даних про різні параметри роботи мотору та порівняння їх з нормальними показниками.
  4. Осцилограф. Апарат більш вузького призначення, ніж попередній. Видає інформацію про стан певної системи у графічному або числовому вигляді.
  5. Спеціальні прибори для конкретних систем. Вони відрізняються за характеристиками та конструкцією, адже кожен націлений на власний спектр задач.

Для крупного автосервісу знадобляться всі вищеперелічені прилади, але невелике гаражне сто може обійтись лише автосканером. Він значно полегшить діагностику та допоможе точніше визначати проблемні місця. Деякі моделі купують також для особистого користування, адже це зручний спосіб контролю становища. 


Переваги та функції автосканера

Автомобільні сканери можна використовувати лише у сучасних моделях машин, які обладнані електронним блоком управління. Для під'єднання апарату передбачене спеціальне гніздо, яке дозволяє під'єднатися до бортового комп'ютера. Апарат зчитує дані, а також за допомогою спеціального сигналу перевіряє працездатність самої системи. Показники будуть передаватися у формі графіків, числових значень, або кодів помилки в залежності від моделі. Найпростіші різновиди працюють лише за останнім методом, але дані легко розшифрувати за допомогою таблиць. Незалежні виробники переважно пропонують мультимарочні сканери, які працюють з більшістю марок та моделей автомобілів. Набагато дорожче коштують дилерські різновиди, які випускає сам автовиробник. Переважно їх розповсюджують по дилерських центрах і дістати подібний примірник важко. Якісний сканер дозволяє не лише контролювати роботу певних вузлів, а й проводити перепрограмування блоку керування. Можна зібрати повні дані по роботі мотора, навіть з графіками їх зміни протягом певного часу. Але знадобиться і додаткове устаткування, як компресометри, пневмотестери, стетоскопи.