Мобільний додаток Авторадіо Написати у студію

ВІДТЕПЕР АВТОРАДІО ЛУНАЄ У МІСТАХ • СУМИ - 99.4 FM та ЗАПОРІЖЖЯ - 107.0 FM. Вітаємо!

ЄС зробить обов'язковою систему контролю уваги водія

З липня 2024 року Євросоюз зобов’яже автовиробників стандартно комплектувати нові транспортні засоби системою контролю уваги водія (ADDW). Цікаво, що ця вимога діє на території ЄС з 2022 року, але досі у виробників було багато можливостей для її інтерпретації. Наприклад, вібрація керма або пропозиція відпочити від керування на дисплеї. У Єврокомісії ці методи вважають не достатніми.

За даними Польської обсерваторії безпеки дорожнього руху ITS, кожна десята аварія на автомагістралі та кожна дванадцята на швидкісному шосе відбувається внаслідок втоми або засинання за кермом. Проте аналіз Єврокомісії показує, що втома є причиною кожної п’ятої ДТП.

Поліпшити ситуацію має удосконалена система контролю уваги водія. Залучення до керування автомобілем вона контролюватиме за допомогою камер, які відстежують рух очей. Також від уваги пильних камер не вислизне положення рук чи голови.

Активується система ADDW на швидкості 20 км/год. Зона навколо водія поділяється на три частини. Основний кордон — лінія прямої видимості на дорогу. Якщо погляд водія протягом 6 секунд спрямований під неї, система попередить про необхідність звернути увагу на дорогу. На швидкості понад 50 км/год час очікування реакції скорочується до 3,5 секунд. Відповідно до нових вимог вібрація рульового колеса та текстові повідомлення, які раніше використовувалися з цією метою, повинні бути доповнені звуковими сигналами.

При чому обдурити систему, просто подивившись на дорогу, не вийде. Все відкалібровано таким чином, щоб не дати водієві під час їзди користуватися смартфоном, однією з основних причин ДТП.

За статистикою, якщо водій просто тримає телефон у руці, ймовірність аварії збільшується вдвічі. Під час читання або набору SMS ризик збільшується у 6,1 раза, при наборі номера абонента — більш ніж у 12 разів.

Розмова телефоном за кермом збільшує шанси ДТП у 1,3 рази, по гучному зв’язку — у 0,4 раза. Також ймовірність аварії зростає, коли водій під час руху їсть чи п’є (в 1,8 раза), налаштовує кондиціонер (у 2,3 раза) чи радіо (1,6 раза). Нанесення макіяжу збільшує ризик аварії у 1,4 раза.


Оригінал статті за посиланням