Мобільний додаток Авторадіо Написати у студію

• КИЇВ - 107.4 FM • ЖИТОМИР - 107.3 FM •ДНІПРО - 92.9 FM • КРИВИЙ РІГ - 103.2 FM • МИКОЛАЇВ - 106.4 FM • ОДЕСА - 102.2 FM • КРЕМЕНЧУК 102.1 FM • ХАРКІВ - 90.4 FM • ЧЕРКАСИ - 101.6 FM • КРОПИВНИЦЬКИЙ - 102.6 FM • РЕКЛАМА НА АВТОРАДІО - 0 800 332 708 •

4 ФАКТИ ПРО GEELY, ПРО ЯКІ ВИ НАВІТЬ НЕ ЧУЛИ

1. Все починалося з... холодильників.
Керівництво Geely довго знаходилося у пошуках своєї ніші на ринку.
Спершу компанія випускала холодильники та комплектуючі для холодильних установок. Потім через зміни у китайському законодавстві фірма різко змінила профіль та почала виготовляти будматеріали. І лише через 14 років після заснування марки, тобто у 1998 році, публіці було представлено перший автомобіль під брендом Geely.
До речі, на той момент Geely Holding Group була лідером у Китаї з виробництва скутерів.

2. Як перекладається Geely?

Сучасну назву компанія теж отримала не одразу. Спочатку китайський підприємець Лі Шуфу заснував фірму Zhejiang Huangvan Shiqu Refrigerator Company. Через п'ять років, коли відбулася переорієнтація на будматеріали, у назві з'явилося слово Geely. У перекладі з китайської воно означає «щастя».

Першим офіційним логотипом компанії стало зображення білої гори на блакитному тлі. За однією версією, емблема зображала крило на тлі синього неба, що символізує щастя. Іншою — це контур гір на тлі ясного неба, що, до речі, логічніше, адже штаб-квартира компанії якраз знаходиться в гористій місцевості.



Останній редизайн логотипу стався цього року, і тепер він є двомірним зображенням грат з тонкими горизонтальними і вертикальними лініями. На думку представників Geely, саме так виглядає «прагнення нового бренду бути більш відкритим і необмеженим у майбутньому».

3. Volvo – це також Geely

У 2010 році китайська Geely оголосила про придбання Volvo Cars у Ford Motor за 1,8 мільярда доларів. У ті роки шведська компанія переживала тяжкі фінансові труднощі. Такий крок, за прогнозами аналітиків, мав вивести Volvo із кризи за рахунок виходу на китайський ринок збуту автомобілів.

Очевидно, ставка зіграла. Шведи зуміли як наростити капітал, а й збільшити виробничі потужності. У 2009 році, перебуваючи під шефством Ford, Volvo Cars випустила 335 тисяч автомобілів. А у 2019 році, під патронажем Geely, цей показник становив уже 705 тисяч машин. Це був рекорд шведської марки аж із 1993 року. Доходи за десять років зросли майже втричі – з 96 мільярдів до 274 мільярдів шведських крон.

4. Geely почне випускати смартфони

У січні генеральний директор Geely Automobile Group Гань Цзяюе озвучив амбітні плани компанії на 2023 рік.
У всьому світі передбачається відвантажити 1,65 мільйонів автомобілів. Нагадаємо, за 2022 рік цей показник склав 1,43 мільйона машин, тож планку підняли суттєво.
А ще Geely мають намір нарешті налагодити випуск власного смартфона, анонсований ще в 2021 році. Для цього хочуть викупити китайського техногіганта Meizu Technology. Вже за перший рік концерн розраховує продати щонайменше три мільйони пристроїв. Цікаво, чи зможе нове дітище Geely скласти конкуренцію «яблукам» та «андроїдам»?