Мобільний додаток Авторадіо Написати у студію

ВІДТЕПЕР АВТОРАДІО ЛУНАЄ У МІСТАХ • СУМИ - 99.4 FM та ЗАПОРІЖЖЯ - 107.0 FM. Вітаємо!

8 предметів, якими на зиму слід укомплектувати вашу машину

Зима – непередбачувана пора року. Вийти з дому можна за нормальної погоди, а повернутися, коли навколо Армаггедон: виє вітер, валить сніг і пересуватися практично не можливо. Якщо така погода застане в дорозі, особливо десь за містом, слід мати базовий набір, який не дасть пропасти.



Домкрат, компресор, омивач скла, скребок, щітка, аптечка – про це не варто навіть нагадувати: все й так давно повинно бути в багажнику. Зосередимося на інших речах.

Лопата


Звісно, як без неї! Не обов’язково велика совкова – достатньо компактної складної, яка не займе багато місця в багажнику. Не будете ж ви розгрібати сніг руками, якщо раптом застрягнете! Але вибирайте надійну, гарної якості – алюмінієву (легка, але гнеться) або зі сталі (міцна, але важкувата), щоб не зламалася у відповідальний момент.

Трос

Непогано, якщо він завжди є в машині. Але на зиму покладіть обов'язково – раптом втрапите в халепу, а на допомогу вам прийде такий самий безпечний водій без троса, як буксирувати авто? Трос має бути не коротше 4 метрів, а  розривне навантаження – удвічі більше вашого авто. До речі, перевірте його міцність про всяк випадок.

Утеплювач двигуна

Така «ковдра» для авто не дозволить двигуну швидко охолонути, якщо доведеться надовго зупинятися. Але якщо вдасться вибратися з завалу, завестися зможете швидше.

Пуско-зарядний пристрій


Якщо застрягли посеред дороги, на морозі акумулятор може розрядитися. Ситуацію може врятувати невеликий за розміром пуско-зарядний пристрій: він запустить двигун, зарядить акумуляторну батарею. А якщо раптом розрядився мобільний телефон, з якого ви не можете навіть повідомити рідним, де знаходитесь, оживить і його.

Сенд-траки

Щоб вибратися з колії чи кучугуру, автомобіль повинен мати зчеплення з поверхнею. Навряд чи в цей момент посеред засніженої траси вам трапиться на очі дошка, яка тут якимось дивом опинилася. А металеві або пластикові сенд-траки завдовжки метр чи трохи менше стануть паличкою-виручалочкою. Вони легкі, багато місця не займають, але можуть стати вашим порятунком.

Ланцюги протиковзання


Не слід розраховувати тільки на зимову резину – в сильну ожеледицю вас однак може носити по трасі з боку в бік. Ланцюги на колеса допоможуть краще контролювати транспорт. Щоправда, їхати доведеться зі швидкість не більше 50 км/год, але на бездоріжжі більше однак не вийде.

Ліхтарик

Він не врятує, якщо авто застрягло увечері-вночі через погодні умови. Але якщо виникла якась поломка, яку ви взмозі самостійно усунути, без нього нічого не побачите. Та й просто сидіти в темряві й чекати на допомогу буде невесело. Тому потурбуйтеся заздалегідь про освітлювальний пристрій.

Стратегічний запас

Мінімальний: печиво, герметично запаковані горішки, шоколадка, пляшка води хоча б 1 літр, кілька пакетів чаю чи стіків із розчинною кавою, сухий спирт, запальничка і алюмінієва або емальована кружка. Список довгий, а поміститься все в невеличкий пакет. Зате, в разі чого, зможете хоча б зробити собі в польових умовах гарячий напій, трохи зігрітися й перекусити.

Але краще б, звісно, усе це не знадобилось.