Мобільний додаток Авторадіо Написати у студію

ВІДТЕПЕР АВТОРАДІО ЛУНАЄ У МІСТАХ • СУМИ - 99.4 FM та ЗАПОРІЖЖЯ - 107.0 FM. Вітаємо!

Автомобільний акумулятор: види та параметри

Купівля акумуляторної батареї справа недешева, та й розібратися у величезному асортименті, який пропонує інтернет-магазин автозапчастин, часом непросто. Термін служби середньої АКБ складає 5-7 років, але вибирати треба дуже уважно та дотримуватись певних правил.

Параметри акумуляторної батареї

Акумулятори автомобільні мають багато важливих параметрів, але перш за все потрібно пам'ятати про розміри. Якщо проігнорувати цю пораду, АКБ просто не стане на своє штатне місце під капотом. Зазвичай батареї бувають двох типів за розмірами — азійські та європейські. Останні мають габарити 242х175х190 мм, а азійські зазвичай 232х173х225 мм, тобто вони вужчі та вищі.

Інша важлива деталь — спосіб кріплення батареї. Корпус АКБ може кріпитись довгими шпильками, а може затискачами у нижній частині. У останньому випадку корпус повинен мати міцне ребро у нижній частині, не всі батареї його мають, тому на цей нюанс потрібно звернути увагу.

Будь-який акумулятор має низку важливих параметрів, якщо не рахувати розміри та тип кріплення:

  • Ємність. Дуже важливий показник, який визначає здатність батареї віддавати певний струм. Наприклад, акумулятор ємністю 60 ампер-годин повинен віддавати струм номіналом 1 А протягом 60 годин.
  • Пускова потужність. Параметр, який визначає максимальну вихідну потужність при температурі -18 °C протягом 30 секунд.
  • Резервна ємність. Визначає тривалість роботи батареї за умови несправного генератора. Струм, який має видавати АКБ повинен бути не менш за 25 А.

Якщо дозволяють розміри, водій може встановити замість штатного акумулятора батарею з більшою пусковою потужністю або з більшою резервною ємністю. Також важливо звернути увагу на полярність батареї. Якщо вона не буде збігатися зі штатною полярністю, довжини дротів може не вистачити.

Типи акумуляторних батарей

АКБ зі схожими параметрами можуть сильно відрізнятись за ціною. Це пов'язане з класом батареї та технологією її виробництва. Найдешевші батареї — сурм'янисті. Проте вони поступаються іншим типам пусковим струмом та терміном служби. Трохи дорожче за них акумулятори, у яких застосовані мінусові пластини з вмістом кальцію. У них досить низький саморозряд, високий пусковий струм та вони майже не потребують обслуговування.

АКБ преміум-сегмента зазвичай маркують Са-Са. Вони зібрані цілком з кальцієвих пластин, тому мають високий пусковий струм, низький рівень саморозряду та високий ресурс. Батареї найвищого цінового сегмента, AGM, зібрані на основі не рідкого електроліту, а електроліту у вигляді гелю. Вони мають найкращі показники, але широко не розповсюджені через високу ціну.