Мобільний додаток Авторадіо Написати у студію

ВІДТЕПЕР АВТОРАДІО ЛУНАЄ У МІСТАХ • СУМИ - 99.4 FM та ЗАПОРІЖЖЯ - 107.0 FM. Вітаємо!

Як швидко позбутися льоду на лобовому склі і не пошкодити його


Крига на лобовому склі авто – одна з найнеприємніших ситуації, з якою може зіткнутися водій. Адже не почистиш – не поїдеш. Тому діяти слід швидко, рішуче й розумно.

За вікном то сніг, то дощ, то «плюс», то «мінус», а отже водії повинні бути готовими до всього. Така несподіванка, як обмерзле лобове скло, вранці, перед виїздом на роботу, просто вбиває. Але вибору немає – потрібно його чистити, якщо не хочете потрапити  в ДТП через погану оглядовість.

Тож які ваші дії?

Увімкніть обігрів скла

Прекрасна функція, за яку інженерам-конструкторам потрібно поставити пам’ятник – обігрів скла. В одних моделях авто це підігрів зони склоочисників, у інших – всього лобового скла, по якому проходять нитки розжарювання. Та чи інакше, річ корисна і взимку дуже виручає. Тому запускайте двигун, вмикайте обігрів і йдіть змітати сніг з кузова. За кілька хвилин «крига зрушиться» - перестане міцно триматися за скло і її можна буде акуратно зняти шкребком.

Запустіть салонну піч

Якщо обігріву скла немає, не страшно. Зате точно є салонна піч. Її потрібно увімкнути і спрямувати потік повітря на замерзле лобове скло. Часу на «розмороження» піде набагато більше, ніж у першому випадку. Але намагатися прискорити процес не варто. Якщо увімкнете піч на повну потужність, через перепади температур (висока зсередини й низька зовні) скло може тріснути. Тому подачу теплого повітря збільшуйте поступово, і буде вам щастя.

Побризкайте лід спеціальним розчином


Спеціальним – якщо він у вас є: такі продаються в магазинах для автомобілістів і досить швидко розтоплюють лід на склі. Якщо немає, можна зробити щось схоже.

Експерти радять спробувати кілька варіантів:

● суміші води та солі. Якихось конкретних пропорцій немає – розчин має бути досить солоним. Щоправда, використовувати його треба обережно, щоб не потрапив на ущільнювачі та кузов – бризкати з пульверизатора;
● суміш води та спирту. Пропорція 1:2;
● суміш води та оцту. Пропорція 1:3.

У крайньому випадку, обробіть лобове скло автомобільним склоомивачем – тим, що використовується взимку.

А от знімати кригу гарячою водою не можна в жодному разі. Надто великі шанси, що доведеться взагалі міняти все скло, якщо від перепадів температури воно трісне.