Мобільний додаток Авторадіо Написати у студію

🥇Олімпійські ігри PARIS - 2024 🥇 Початок 26 липня по 11 серпня 🥇

Як за 10 хвилин перетворити авто на гелікоптер: нідерландська компанія розпочала випуск літаючих автомобілів PAL-V Liberty

Літаючі автомобілі – це вже не далеке майбутнє, а реальність. Нідерландська компанія PAL-V розпочала виробництво апаратів, на яких можна долати відстані і по шосе, і в повітрі.


PAL-V Liberty – так називається автомобіль, який вражає уяву. Вірніше, це навіть не авто, а двомісна капсула на трьох колесах, ширина якої 2 метри і довжина – 4 метри. Вона поєднує риси автомобіля та гелікоптера.

Оскільки виконана з вуглеволокна та композитних матеріалів, важить всього 664 кілограми.

Технічні характеристики


Перетворити PAL-V Liberty на літальний апарат можна буквально одним порухом руки.  На даху транспортного засобу розкладається гвинт, ззаду з'являються оперення і штовхаючий пропелер. 5-10 хвилин – і автомобіль перетворюється на автожир (гібрид літака та гелікоптера). Стільки ж часу потрібно для зворотньої трансформації – з гелікоптера на авто.

PAL-V Liberty оснащений двома моторами потужністю 200 кінських сил. Це дозволяє йому розвивати на дорозі швидкість 170 км/год, а у повітрі – 180 км/год. Розганяється це диво техніки до 100 км/год за 9 секунд.

Для зльоту Liberty достатньо 200 метрів шляху. Посадка у автожира вертикальна.

До речі, підніматися він може на висоту до 3500 м. У повітрі здатен без дозаправки долати відстань до 500 км, по дорозі – 1315 км. Працює на бензині. На поворотах машина нахиляється, як мотоцикл.

Історія проєкту


На розробку цього грандіозного проєкту компанія PAL-V витратила 15 років.

У 2009 році було протестовано перший прототип авто, у 2012-му – другий прототип. Після цього розпочалося проєктування першої серійної моделі, яку продемонстрували в 2018 році на Женевському автосалоні.

У 2020-му одна машина отримала дозвіл на проходження тестування на витривалість у Європі. Однак компанія попередила, що ще два роки їй потрібно на  отримання дозволу на використання автомобіля у повітряному просторі.

І от, нарешті, цей час настав. PAL-V оголосила, що приступає до виробництва свого літаючого автомобіля.

Уже в 2024 році з конвейєра в індійському штаті Гуджарат (саме там знаходиться завод) має зійти 90 транспортних засобів. Коштуватимуть вони 499 000 євро, але значна частина вже заброньована.  

Пізніше компанія обіцяє випустити більш доступну версію  PAL-V Liberty – за 299 000 євро.

До речі, власники цього апарату повинні будуть отримати ліцензію пілота. Вартість льотних курсів входить у вартість транспортного засобу.