Мобільний додаток Авторадіо Написати у студію

⚽ РОЗКЛАД ІГОР ЄВРО ДОСТУПНИЙ НА САЙТІ У РОЗДІЛІ ЄВРО 2024 ⚽ ВБОЛІВАЄМО ЗА НАШУ ЗБІРНУ РАЗОМ З АВТОРАДІО ⚽

До 4 годин без світла: що потрібно знати про відключення у Києві та як дізнатися свою групу


Є кілька варіантів, як дізнатися, до якої групи відключень належить ваша адреса.

Через серйозні руйнування об'єктів енергетичної інфраструктури України внаслідок російських атак, у всіх регіонах з 00:00 та протягом доби 16 травня діятимуть графіки погодинних відключень. Зокрема, світло вимикатимуть і в Києві.

-    Відключення світла у Києві: важливі моменти
-    Як дізнатися, коли не буде світла на вашу адресу
-    Від чого залежатимуть відключення

Відключення світла у Києві: важливі моменти

У новому графіку відключень електроенергії є кілька змін. У YASNO пояснили, що попередній графік мав такі проміжки: 2-3-4, зараз це 2-4-3 години. Також у Києві було 3 групи абонентів, тепер їх 6.

"Завдяки цьому відключення буде більш прогнозованим і точним, що зробить його максимально наближеним до чіткого графіка. Більше клієнтів одночасно матимуть світло", - пояснюють на сайті компанії.

Як дізнатися, коли не буде світла на вашу адресу
Є кілька варіантів, як дізнатися, до якої групи відключень належить ваша адреса. Наприклад, можна скористатися сервісом на сайті YASNO. Вам необхідно виконати такі кроки:

-    перейдіть на сайт YASNO;
-    у верхньому правому куті виберіть свій регіон,
-    натисніть на пункт "Графік можливих відключень",
-    введіть свою адресу у відповідних рядках.

Крім того, абоненти компанії YASNO можуть дізнатися про графіки відключень за допомогою бота в Telegram. Виберіть регіон і натисніть кнопку "Можливі вимкнення". Після – введіть свою адресу та дізнайтесь, коли вам можуть відключити світло.

Дізнатися про свій графік відключень можна також за допомогою сайту ДТЕК. Вам необхідно діяти так:

-   перейдіть на сайт ДТЕК,
-   виберіть пункт "Відсутня електроенергія",
-   заповніть рядки, де потрібно ввести адресу.

Від чого залежатимуть відключення

Як пояснюється на сайті YASNO, запровадження відключень світла залежатиме від кількох факторів. Одним із них є нові атаки РФ щодо української енергоінфраструктури.

Також обмеження споживачів залежить від лімітів, які встановлює НЕК "Укренерго". Їх можуть вводити з огляду на:

-    мережеві проблеми (на кшталт аварій на підстанціях або як наслідок ворожих обстрілів),
-    проблеми з генерацією, наприклад, під час пікових навантажень. Частина енергетичних об'єктів знаходяться на тимчасово окупованій території, через що ми не можемо забезпечити генерацію на рівні до повномасштабного вторгнення.

Зазначається, що існують обмеження імпорту електроенергії. Якщо потреба в електроенергії буде висока, її не зможуть забезпечити повністю. У такому разі також доведеться застосовувати відключення світла.

Ситуація в енергосистемі України

15 травня, з 19:25 до 22:00 "Укренерго" запровадило контрольовані аварійні відключення світла для промислових та побутових споживачів у всіх регіонах України.

Крім того, стало відомо, що з 00:00 та протягом доби 16 травня по всій Україні для побутових та промислових споживачів діятимуть планові обмеження. Йдеться про графіки погодинних відключень.

Причиною таких обмежень стало збільшення споживання електроенергії під час похолодання. Через атаки російських окупаційних військ по об'єктах енергетики, потужностей українських електростанцій зараз недостатньо.