Головні різновиди класичного шампанського
Ігристе вино може називатися шампанським тільки в тому випадку, якщо воно було виготовлене у французькій провінції Шампань із сортів винограду Шардоне, Піно Менье та Піно Нуар класичним способом та витримано на осаді щонайменше 15 місяців. У цій статті ми розповімо про основні різновиди шампанського залежно від різних факторів – місця виробництва напою, кольору алкоголю, вмісту цукру.
Де виготовляють шампанське?
У регіон Шампань входять чотири субрегіони – Кот-де-Бар, Кот-де-Блан, Валле-де-ла-Марн та Монтань-де-Реймс. У всіх чотирьох локаціях є багато сіл. Сімнадцять з них, у яких розташовані найкращі виноградники, мають статус grand cru. А ще 42 надано статус premier cru.
Взаємозв'язок сорту винограду та категорії напою
Залежно від сорту винограду, що використовується для створення шампанського, алкоголь умовно поділяють на такі категорії:
- Кув'є де престиж. Напій виготовляється з найкращого, добірного винограду категорії grand cru, тому якщо необхідно купити шампанське вищої якості, варто пошукати на етикетці таке маркування. Готова продукція витримується довше за інші різновиди шампанського і належить до вінтажних зразків.
- Блан-де-блан. Це біле шампанське, яке робиться лише із сорту білого винограду – Шардоне.
- Блан де нуар. Також біле шампанське, яке виготовляється з червоних сортів винограду без використання шкірки ягід – Піно Нуар та Піно Менье.
- Розі. Рожеве шампанське отримують шляхом купажування червоного і білого вина. Червоне вино одержують із сусла, для виготовлення якого в соку вимочується шкірка ягід відповідного кольору.
Вміст цукру
Кількість цукру розраховується за співвідношенням кількості грамів глюкози на літр алкогольного напою. У продажу є такі різновиди французького ігристого вина, які можна знайти на MAUDAU:
- брют натур або зеро дозаж – містить від 0 до 3 г цукру на літр;
- екстра брют – у ньому до 6 грамів;
- брют – до 12 г цукру;
- екстра сухе – 12-20 грамів;
- сухе – від 17 до 35 грамів;
- напівсолодке – від 33 до 50 г на літр;
- солодке – понад 50 грамів.
Останній різновид зустрічається у продажу дуже рідко. До найбільш популярних різновидів входять брют і сухе.
Кількість використаних сортів винограду
Залежно від того, скільки було використано сортів винограду при виробництві шампанського напої поділяються на дві групи – вінтажні (також маркуються як millésime) та невінтажні. Перші виготовляються з винограду одного року, коли врожай був особливо вдалим, що відбувається пару разів кожні десять років. Другі виробляються за допомогою змішування трьох основних сортів винограду.
Як визначити якість напою?
До неочевидних ознак якісного шампанського входить перляж або гра бульбашок. Чим вони дрібніші і чим довше грають, тим вища якість напою. Але важливо врахувати, що найкраще можна оцінити перляж в охолодженому напої, поданому у правильному – високому та вузькому – келиху.