Мобільний додаток Авторадіо Написати у студію

ВІДТЕПЕР АВТОРАДІО ЛУНАЄ У МІСТАХ • СУМИ - 99.4 FM та ЗАПОРІЖЖЯ - 107.0 FM. Вітаємо!

Позбавлення прав та вилучення авто: як каратимуть ухилянтів в Україні згідно з новим законом про мобілізацію


У четвер, 11 квітня, народні депутати більшістю голосів ухвалили закон про мобілізацію в Україні №10449 у другому читанні. У документі прописано, зокрема, заходи покарання для ухилянтів.

Тепер, згідно з новим законодавством, при ухиленні від військової служби українців можуть позбавити низки прав. Про це йдеться у тексті проекту закону, який у Telegram опублікував нардеп Олексій Гончаренко.

У разі уникнення військової служби за зверненням територіального центру комплектування та соціальної підтримки людину тимчасово можуть обмежити у праві керування транспортними засобами. Така заборона діє до виконання порушником вимоги ТЦК та СП щодо виконання своїх обов’язків.

У той же час таке тимчасове обмеження у праві керування транспортними засобами не застосовується у разі, якщо встановлення такого обмеження позбавляє людину основного законного джерела засобів для існування, використання особою транспортного засобу у зв’язку з інвалідністю або перебуванням на його утриманні особи з інвалідністю І, ІІ групи, визнаною в установленому порядку, або дитину з інвалідністю

Також закон регулює виконання військово-транспортного обов’язку під час мобілізації. Згідно з мобілізаційним планом, здійснюється безоплатне залучення транспортних засобів підприємств, установ та організацій усіх форм власності для забезпечення потреб ЗСУ та інших військових формувань. Такі транспортні засоби будуть повернуті власникам оголошення демобілізації.

У документі йдеться про те, що залучення транспортних засобів при мобілізації здійснюється ТЦК та СП, органами СБУ, відповідними підрозділами розвідувальних органів України на підставі рішень місцевих державних адміністрацій. Повернення транспортних засобів власнику провадиться протягом 30 календарних днів з моменту оголошення демобілізації.

Оригінал статті за посиланням