Мобільний додаток Авторадіо Написати у студію

ВІДТЕПЕР АВТОРАДІО ЛУНАЄ У МІСТАХ • СУМИ - 99.4 FM та ЗАПОРІЖЖЯ - 107.0 FM. Вітаємо!

Що таке 0,2 проміле та наскільки швидко вивітрюється алкоголь

У свята водії часто піддаються спокусі випити міцні напої. Про це знають пильні поліціянти та намагаються виявити нетверезих автомобілістів. Аutocentre.ua розповідає, що важливо знати, щоб не опинитися в невигідній для себе ситуації?

Алкоголь – найлютіший ворог водія. Випив – за кермо не сідай! Цього правила мають дотримуватись усі автомобілісти. Їзда в нетверезому стані – це не лише великий штраф, а й ризик потрапити до дорожньо-транспортної пригоди, наслідки якої можуть бути плачевними.



В Україні, як і в багатьох європейських країнах, діє мінімально допустима норма щодо вмісту алкоголю у крові водія (у нас вона – 0,2 проміле). Ця норма введена не як обмежувальна планка для любителів хмільних рейсів, а для того, щоб виключити необґрунтовані звинувачення в управлінні ТС у нетверезому стані тих людей, у яких рівень ендокринного (природного) алкоголю в крові спочатку завищений, наприклад, у хворих на цукровий діабет, які приймали спиртовмісні ліки та ін.

Водіям варто врахувати, що навіть якщо вони не вживали алкоголь в день поїздки, вранці після вечірнього застілля в їхньому організмі можуть бути виявлені залишки алкоголю. Час його виведення залежить від багатьох обставин, але в будь-якому разі після «серйозних» вечірніх посиденьок зі спиртним бажано мати ще один день у запасі до поїздки за кермом.

Під час свят працівники поліції з особливою пристрастю перевіряють водіїв на наявність алкоголю. Інспектори розповіли, що найчастіше п’яних водіїв виявляють у вихідні вранці та вночі, а також у святкові дні, які передбачають застільні традиції.

Доза алкоголю відповідає показнику 0,2 проміле через 30 хв. після споживання певного виду спиртного напою. Дані усереднені і можуть відрізнятися кожної конкретної людини.

Якщо є ознаки

Перевірка водія щодо алкогольного сп’яніння та порядок проведення даної процедури передбачені ст. 266 КУпАП України та Постановою Кабміну України № 1103. Виходячи з даних документів, працівник поліції має право перевірити водія, якщо у нього виникла підозра, що той перебуває у нетверезому стані. Підставою для цього є наявність певних ознак – запах спиртного з рота, порушення координації рухів та ін. Як правило, при цьому поліціянти просять пред’явити документи водія і залишають їх у себе до з’ясування обставин.

Сьогодні правоохоронці повинні перевіряти водіїв щодо алкогольного сп’яніння на дорозі виключно за допомогою сучасних алкотестерів, які надають цифрові показники результатів. На озброєнні вітчизняної поліції знаходяться німецькі алкотестери Drager. Якщо з результатом перевірки на цьому апараті водій не згоден, то можна проїхати до лікарні та скласти тест там.

Перед доставленням до лікарні працівник поліції має скласти адмінпротокол, у якому вказується суть порушення, ознаки сп’яніння, та обов’язково заповнити бланк направлення на огляд до медустанови. У направлення вписується серія та номер адмінпротоколу, а також результати вимірів, проведених алкотестером (якщо така перевірка була). У лікарню водія везуть патрульною машиною, а його автомобіль залишається там, де його зупинили.

Цілий ряд досліджень

Нарколог проводить огляд на підставі акта огляду, який передбачає всебічну перевірку водія (реакція зіниць на світло, пульс, тиск, психофізіологічний стан та обов’язкове дослідження будь-якого біологічного середовища – слини, сечі чи крові). Можуть використовуватись і технічні засоби – алкотестери. Причому виміри ними проводять у два етапи з проміжком у 20 хвилин.

За підсумками перевірок нарколог робить висновок, чи п’яний водій, чи ні, який вноситься в акт огляду. З акта складається висновок про результати огляду. Цей документ видається у трьох примірниках (поліціянту, водієві та лікарю для звіту). Суть висновку озвучується в присутності працівника поліції та особи, що обстежується.

Багато водіїв скаржаться, що у пунктах огляду, куди їх відвозять правоохоронці, лікарі обмежуються зовнішнім оглядом, виміром кров’яного тиску, якихось інших мед процедур вони не проводять. У цьому випадку радимо наполягти, щоб лікар узяв аналіз сечі, який показує, чи є алкоголь в організмі, чи ні. Важливо також знати, що законодавчо передбачено, що результати обстеження, проведеного з порушенням, вважаються недійсними.

Якщо нарколог визначив, що водій тверезий, працівники поліції повертають йому документи та відпускають. Якщо ж водій виявився п’яним, всі матеріали передаються до суду. На час розгляду справи водію, у якого вилучили права, видається тимчасовий талон на право керування строком на три місяці.

Автомобіль нетверезого водія поліція доставляє на штрафмайданчик, забрати його можна лише після того, як порушник протверезіє та сплатить стоянку. Втім, штрафмайданчика можна уникнути, зателефонувавши до знайомого, який має посвідчення відповідної категорії. Він і доставить ТЗ до місця стоянки.

Відповідальність за управління транспортним засобом у стані алкогольного сп’яніння передбачена ст. 130 КУпАП України. Мінімальні покарання (ч. 1) – штраф 17 000 гривень або позбавлення прав на 1 рік. За повторного порушення цієї норми сума стягнення збільшується до 34 тисяч гривень, а строк позбавлення прав – до трьох років.

Повторне порушення протягом року коштуватиме водієві 51 тисячу гривень. Ще арешт на 15 діб. Також у порушника ПДР конфіскують автомобіль та позбавлять права керування терміном на п’ять років.


Якщо обмовили

Якщо водій вважає, що огляд було проведено з порушенням вимог законодавства (наприклад, лише візуальний огляд без дослідження біологічного середовища) та його необґрунтовано звинуватили в управлінні ТС у нетверезому стані, то йому необхідно протягом двох годин пройти альтернативну перевірку. Причому важливо врахувати – такі перевірки проводяться не у всіх лікарнях, а лише у медзакладах, уповноважених обласними управліннями МОЗ. Їхні адреси можна дізнатися, зателефонувавши «гарячою лінією» МОЗ України – 1545 або 0 800 505 201.

Якщо результати незалежного обстеження покажуть, що водій тверезий, він має протягом 10 днів звернутися до суду з відповідним клопотанням, підкріпивши його висновком незалежного огляду. Тільки вдавшись до подібних заходів, можна буде захистити себе від необґрунтованого покарання.

5 правил поведінки водіїв на свята

• Усі необхідні поїздки бажано здійснити до застілля.

• Випив – за кермо не сідай!

• Якщо під час застілля виникла гостра потреба у поїздці, скористайтеся послугами тверезого знайомого водія або службою таксі.

• Пам’ятайте, що навіть незначні дози алкоголю знижують реакцію, а ДТП за участю нетверезих водіїв, за даними поліції, зазвичай мають найважчі наслідки!

• Час виведення алкоголю з організму індивідуально і залежить від кількості випитого спиртного та вжитої при цьому їжі, ваги людини, статі, раси та натренованості (у тих, хто часто п’є, печінка виділяє більше ферменту алкогольдегідрогенази, що переробляє алкоголь).

• Випив – за кермо не сідай!

• Якщо під час застілля виникла гостра потреба у поїздці, скористайтеся послугами тверезого знайомого водія або службою таксі.

• Пам’ятайте, що навіть незначні дози алкоголю знижують реакцію, а ДТП за участю нетверезих водіїв, за даними поліції, зазвичай мають найважчі наслідки!

• Час виведення алкоголю з організму індивідуально і залежить від кількості випитого спиртного та вжитої при цьому їжі, ваги людини, статі, раси та натренованості (у тих, хто часто п’є, печінка виділяє більше ферменту алкогольдегідрогенази, що переробляє алкоголь).

Оригінал статті за посиланням