Мобільний додаток Авторадіо Написати у студію

ВІДТЕПЕР АВТОРАДІО ЛУНАЄ У МІСТАХ • СУМИ - 99.4 FM та ЗАПОРІЖЖЯ - 107.0 FM. Вітаємо!

Як перевірити бензин у домашніх умовах

Кожному водієві відомо, як багато залежить від якості пального. Першочергово цей фактор відіб'ється на тому, наскільки добре працюватиме мотор і як довго йому не знадобиться ремонт. Визначити тільки на перший погляд наскільки обрано якісне паливо, майже неможливо. Але водночас компанія LES готова поділитися нескладними способами того, як визначити якість бензину в домашніх умовах. Кожен водій зможе випробувати їх на власному досвіді.

КАРТИНКА

Сигнали про те, що куплено поганий бензин

Якість горючої суміші - відносна. Наприклад, бензин, який підійде вітчизняним авто, може не підійти деяким іномаркам. Неякісне пальне продавати заборонено, але питання кількості обов'язкових присадок досить розмите. Будь-яка паливна компанія бажає, щоб товар відповідав нормам, але коштував при цьому якомога дешевше.

Перші сигнали про те, що бензин поганий, надасть сам автомобіль:

  • двигун почне стукати через знижене октанове число;
  • обороти довільно скачуть на холостому ходу;
  • слабкий розгін і знижена чутливість машини до педалі газу;
  • складнощі з тим, щоб завести мотор;
  • транспорт збільшить обсяги споживання за того самого стилю водіння.

Перераховані пункти не обов'язково свідчать виключно про негаразди з обраним бензином. Але якщо складнощі були виявлені чітко після підзаправки на нестандартній для водія АЗС, цей момент варто взяти до уваги.

Перевірка бензину в умовах дому

Вибір відповідної автозаправки - справа, що вимагає часу. Щоб про зроблений вибір не довелося пошкодувати надалі, потрібно взяти кілька зразків зі станцій, на яких регулярна заправка теоретично комфортна. Визначення якості бензину є можливим у домашніх умовах, без звернення до спеціальних лабораторій. Усі тести прості й не потребують дорогої апаратури чи глибоких знань хімії.

Наявність запаху

Простіший варіант визначення бензину поганої якості - наявність сторонніх запахів. Навіть з великою кількістю добавок, добре автомобільне паливо ніяк не може пахнути газом, маслом або навіть сторонніми хімікатами. Яскравий специфічний запах нормального бензину важко сплутати з чим-небудь.

Наявність води

Нерідкі випадки, коли на АЗС бензин розбавляють водою. Це збільшує його кількість, але водночас знижує якість. Зрозуміти, був розбавлений куплений зразок чи ні, нескладно в домашніх умовах, шляхом простого експерименту. Буде потрібна невелика прозора ємність, куди потрібно налити зразок. Потім потрібно додати туди приблизно 2-3 краплі або кристала марганцівки. Розбавлене пальне змінить свій колір на рожевий, тоді як чистий бензин не вступить у реакцію зі сторонньою речовиною.

Важливий момент: не можна сипати або наливати багато марганцівки, інакше результати можуть бути помилковими. Рекомендоване співвідношення палива до марганцівки - 20:1 і вище.

Наявність масел

В умовах будинку можна також провести доволі простий експеримент, щоб установити, чи є у складі купленого бензину олія. Для цього достатньо взяти чистий аркуш звичайного білого паперу і капнути на нього кілька крапель пального. Залишиться дочекатися, поки паливо повністю випарується з аркуша. Якщо залишився жирний слід або папір зовсім змінив колір, значить, у складі купленого бензину є небажані речовини. Хороший бензин не залишить на аркуші слідів.

Наявність неякісних домішок

Таку перевірку на ділі провести дуже просто - потрібно уважно розглянути його колір. Пальне хорошої якості повністю безбарвне або ж має блідо-жовтий відтінок. Присадки можуть зробити його відтінок червонуватим або ж яскраво-жовтим. Персонал на АЗС завжди відповість, що присадки підібрані постачальником бензину. Однак варто запам'ятати, що хороший бензин або безбарвний, або блідо-жовтого відтінку.

Наявність смол

Проводити це тестування потрібно виключно на вулиці, подалі від будь-яких об'єктів, здатних швидко спалахнути. Для перевірки зразків потрібно вилити кілька крапель пального на прозоре скло, потім підпалити його і почекати, поки згорить повністю. Далі залишиться розглянути, який слід бензин залишив на склі. Після чистого палива він буде білим, а за наявності смол слід буде з жовтими розводами або зовсім коричневий.

Вагомий плюс кожного з перерахованих тестів, розповідаючих як перевірити бензин на якість, у тому, що вони допомагають з точністю визначити якість купленого бензину, але водночас дають змогу виконувати всі процедури вдома, без участі сторонніх людей. Також не зайвим буде звертати увагу і на ціну пального, яке задумано для купування. Якщо вона занадто низька, найімовірніше, що і товар пропонується не найкращої якості. У разі, якщо один або кілька зразків не пройшли будь-яку з перевірок, відповідну АЗС буде правильніше об'їжджати стороною. Подібна економія принесе самі лише проблемі з мотором та додаткові збитки.