Мобільний додаток Авторадіо Написати у студію

ВІДТЕПЕР АВТОРАДІО ЛУНАЄ У МІСТАХ • СУМИ - 99.4 FM та ЗАПОРІЖЖЯ - 107.0 FM. Вітаємо!

Як створюються ювелірні прикраси

За легкістю й довершеністю ювелірних прикрас ховається довга праця. Купити браслет жіночий або чоловічий — просто. Достатньо зайти на сайт ювелірного інтернет-магазину або завітати до крамниці самостійно. Та мало хто знає, яка «‎магія» відбувається, перш ніж прикраса потрапить на вітрину.



Етапи виготовлення ювелірних прикрас

Раніше над ювелірним виробом працював один майстер. Зараз люди, котрі досконало володіють всіма необхідними техніками, зустрічаються рідко. Тому створення коштовності — спільна праця кількох професіоналів:

• дизайнерів;

• художників;

• 3D-проєктувальників;

• заготівельників;

• технологів;

• монтувальників;

• полірувальників.

Виготовлення ювелірного виробу розпочинається з ідеї: розробляється дизайн, який втілюється в ескізі до найменших деталей. Після його затвердження виготовляється 3D-модель майбутньої прикраси.

Створення 3D-прототипу

Комп’ютерні технології дають змогу розрахувати вагу готового виробу, кількість потрібного матеріалу. Далі за допомогою 3D-принтера створюється прототип з полімерного пластику. За цією моделлю технологи відстежують відповідність стандартам, а дизайнери контролюють естетичну складову. Процес повторюється кілька разів, поки прототип не стане ідеальним.

Основні технології виготовлення ювелірних прикрас

Далі — справа за виробництвом. У сучасних ювелірних майстернях використовують дві технології — лиття й штампування. Ключові відмінності:

1. Лиття. Використовується, коли готовий ювелірний виріб складається з кількох частин. Спершу розробляється технічне завдання (ТЗ). Пластиковий прототип кріплять на ялинку. Так називається восковий стрижень, який нагадує дерево. Далі ялинку відправляють в опоку, спеціальний вогнетривкий перфорований циліндр. Опісля ялинку заливають гіпсом. Опоку розігрівають в спеціальній печі. Полімерний віск плавиться й витікає, залишаючи по собі пустоти. Туди заливають сплав з дорогоцінних металів і отримують необхідну форму. Коли все вистигає, знімають гіпс, а отримані моделі відправляють на подальше перевтілення.

2. Штампування. Використовується для виготовлення плоских прикрас: кулонів, медальйонів, хрестиків. Дорогоцінний метал попередньо перетворюють на пластину. Далі використовують прес, який видавлює потрібний візерунок на поверхні.

Опісля готовий виріб відправляють на інкрустацію. Каміння й кристали закріплюють під спеціальним мікроскопом. Після цього ювелірна прикраса відправляється на шліфування й полірування. За необхідності також може відбуватися процес родіювання. 

Перш ніж потрапити на вітрину, готовий ювелірний виріб отримує експертну оцінку. Вона засвідчується клеймом і відповідними сертифікатами.